افزایش کارایی سلولهای کشنده طبیعی (NK cells) جفت شده با سونازوئید در ایمنی درمانی تومورهای جامد با امکان پایش اثرات درمانی لحظه به لحظه
یکی از استراتژیهای مهم در درمان انواع سرطان، سلولدرمانی با استفاده سلولهای ایمنی نظیر سلولهای T و سلولهای کشندهی طبیعی بیانکنندهی گيرنده آنتي ژن کايمريک (CAR-expressing T-cells/NK cell) میباشد. استفاده از این روش درمانی در درمان تومورهای نرم، نظیر انواع لنفوم و لوکمی با موفقیت چشمگیری مواجه بوده است. با این حال به دلیل نفوذ پایین این سلولها در بافتهای توموری جامد، اثربخشی این روش در درمان این دسته از بدخیمیها دارای محدودیت میباشد. در مطالعهای که اکتبر سال 2021 در مجلهی Pharmaceutics منتشر شده، Song و همکاران با روشهای مهندسی سلولی واتصال میکروحبابهای سونازوئید به سلولهای کشنده طبیعی، موفق به افزایش اثربخشی این سلولها در درمان تومورهای جامد شدهاند. در این روش، علاوه بر افزایش اثربخشی درمانی، امکان تصویربرداری و سنجش اثرات درمانی سلولها، به صورت لحظه به لحظه، با استفاده از روش اولتراسوند امکانپذیر شده است.
در این مطالعه که برای نخستین بار، امکان استفاده از سلولهای کشنده طبیعی (NK cells) جفت شده با سونازوئید را جهت درمان تومورهای جامد و همچنین تصویربرداری همزمان از اثربخشی درمانی این سلولها مورد سنجش قرار داده اند، پس از طراحی و ایجاد سلولها، ابتدا قابلیت زنده ماندن و همچنین ایجاد اثرات سایتوتوکسیک آنها با استفاده از تستهای میکروسکوپی و شبیهسازی آزمایشگاهی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. سپس اثربخشی این روش درمانی در مدل حیوانی تومور جامد (موش BALB/c nude) با استفاده از روش تصویربرداری لحظه به لحظه مبتنی بر میکرواولتراسوند (Micro-Ultrasound) بررسی شد که نتایج حاصل از این مرحله، بهبود اثرات درمانی سلولها را در مقابله با تومورهای جامد نشان میدهد. با توجه به این نتایج، توسعهی سیستمهای اولتراسوند ویژه، به منظور بهرهگیری از اثرات این سلولها در بالین میتواند در روند درمان این دسته از بدخیمیها بسیار کمک کننده باشد.
تیم علمی:
تیم اختلالات ایمنی باشگاه پژوهشگران آزمایشگاه پیش بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران
تهیه کننده خبر:
کوروش دانشور نژاد، دكتري داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران
تایید کننده خبر (منتور):
دکتر زهرا صالحی، دکتری ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران