بررسی اثرات شرایط حیوان بر کیفیت تصاویر 18F-FDG PET
در مطالعهای که توسط Fueger و همکارانش انجام شد اثر شرایط حیوان بر کیفیت تصاویر 18F-FDG PET در مطالعات حیوانی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه شرایط نگهداری حیوان قبل از تصویربرداری از نظر Fasting ، دمای محیط نگهداری حیوان، بیهوشی حین تزریق رادیودارو و نوع داروی بیهوشی و همچنین نوع تزریق رادیودارو (وریدی و صفاقی) مورد ارزیابی قرار گرفت.
حیوانات در حالت Fasting به مدت 8 الی 12 ساعت قبل از تزریقرادیو دارو به دور از غذا نگهداری شدند. همچنین در گروههای درمانی که افزایش دمای بدن حیوان مد نظر بود، دمای محیط از حداقل 30 دقیقه قبل از تزریق تا زمان تصویربرداری در دمای 30 تا 34 درجه سانتیگراد با کمک پدهای گرمایی نگه داشته شد. برخی از حیوانات در هنگام تزریق بیهوش شدند و برای بیهوشی از دو داروی کتامین/ زایلازین و داروی ایزوفلوران استفاده شد. تزریق رادیودارو در برخی از گروهها صفاقی و در بعضی دیگر به صورت وریدی انجام شد.
هر یک از گروههای مورد مطالعه با گروه استاندارد مقایسه شدند. حیوانات در گروه استاندارد دسترسی آزاد به آب و غذا داشتند، در دمای اتاق نگهداری شدند و همچنین در هنگام تزریق رادیودارو بیهوش نشدند.
نتایج حاصل از بررسیهای کمی و کیفی بر روی تصاویر 18F-FDG PET از حیوانات دارای تومور نشان داد که بهترین شرایط نگهداری حیوان قبل از انجام اسکن عبارت است از حالتی که حیوانات 12-8 ساعت قبل از تزریق رادیو دارو Fast شده اند و در حین تزریق بیهوش بودند. همچنین حیوانات در این گروه 30 دقیقه قبل از تزریق و پس از تزریق تا زمان انجام اسکن در محیطی با دمای 34-30 درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
همچنین در گروهی که حیوانات قبل از تزریق رادیو دارو و انجام اسکن در شرایط Fasting و در محیط با دمای 34-30 درجهی سلسیوس قرار گرفتند (30 دقیقه قبل از تزریق تا زمان انجام اسکن) و نیز حیواناتی که در هنگام تزریق در هوشیاری کامل بودند، بیشترین میزان جذب 18F-FDG در ناحیه Cerebral میباشد. با توجه به این بخش از تحقیق میتوان نتیجه گرفت که این پروتکل در تصویربرداری از مغز میتواند مناسب باشد.
همچنین در این مطالعه نشان داده شد که در گروه استاندارد بیشترین میزان جذب رادیو دارو در Brown Fat، Herderian Glands، Skeletal Muscle و Myocardium است که از این نتایج میتوان در اسکن قلب بهره برد. لازم به ذکر است در شرایطی که حیوان در حالت Fasting و در محیط با دمای 34-30 درجه سلسیوس قرار داشت جذب رادیو داروی 18F-FDG در Brown Fat و Skeletal Muscle به شدت کاهش یافت.
در این مطالعه از دو داروی بیهوشی کتامین-زایلازین و ایزوفلوران استفاده شد. نتایج حاصل از بررسیها نشان داد که تزریق داروی بیهوشی به حیوان سبب افزایش سطح گلوکز در خون حیوان میشود. این در حالی است که این افزایش در شرایطی که از داروی کتامین-زایلازین استفاده میشود به میزان معنیداری بیش از داروی ایزوفلوران است. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق داروی کتامین-زایلازین داروی مناسبی جهت بیهوش کردن حیوانات در تصویربرداری 18F-FDG PET نمیباشد.
و در نهایت در بررسی تزریق رادیو دارو به دو روش داخل صفاقی و داخل وریدی نتایج نشان داده شد که سرعت جذب رادیو دارو در ارگانهای مختلف زمانیکه تزریق به صورت داخل وریدی انجام میشود سریعتر از زمانی است که تزریق بهصورت داخل وریدی انجام میشود اما در نهایت پس از گذشت 60 دقیقه از انجام تزریق جذب رادیودارو در ارگانهای مختلف تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند.